Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mam problem z wiara w Boga, te wszystkie przypowiesci, cuda Chce ale nie potrafi

Polecane posty

Gość gość
dziś Prawdziwa nauka nigdy nie wyeliminuje i nie udowodni, że Boga nie ma. Nauka mówi nam jedynie, że On jest jeszcze większy niż do tej pory w ciasnym umyśle uważaliśmy. Nieskończenie twórczy. Zeus i tym podobni bogowie to bogowie stworzeni na obraz i podobieństwo ludzkie. Bóg jest tym, do którego stajemy się podobni gdy przekraczamy czysto biologiczne wyobrażenie o człowieku. Im człowiek mniej prymitywny, tym większą dostrzega złożoność i subtelność.

Gość gość
Niektórzy często się powołują na jakieś sprzeczności w Piśmie Świętym co do Boga. Jakie to są sprzecznosci ? Choć jeden przykład?

Gość gość
Prawdziwa nauka nigdy nie wyeliminuje i nie udowodni, że tęczowego jednorożca, wróżki zębuszki czy innego potwora spagetti nie ma. Mogę wymyśleć sobie istenie dowolnej rzeczy i nikt, ale to nikt mi nie udowodni, że jej nie ma. Każda próba udowodnienia mi, że to coś co sobie wymyśliłamnie istnieje, będzie tylko potwierdzeniem że jest to jeszcze większe niż się może wydawać.

Gość gość
dziś Powtórz na umierając, trzymam cię za słowo

Gość gość
dziś a teraz wyobraź sobie, że następuje wielki wybuch i nagle zostajesz bez komputera, telefonu ba bez prądu, bez wszystkich zdobyczy technicznych bez których trudno wyobrazić sobie życie choćby przez kilka dni... Zostajesz sam, nagi, taka "odrobina mięsa", wystraszona, głodna, zdziwiona, oszołomiona. Przyjemnej symulacji.

Gość gość
dziś No i?

Gość gość
Musi istnieć jakaś siła wyższa i bardzo prosto to zrozumieć. Wystarczy popatrzeć na to jak wszystko pięknie jest zrobione, ludzkie ciało, przyroda, galaktyki, komórki, oczy, mózg, no po prostu wszystko wokół nas wskazuje, że jest jakiś Bóg, coś co to wszystko stworzyło, co napisało te programy i wszystko działa idealnie, prawa fizyki, atomy, kwarki, coś to musiało stworzyć, samo z niczego by się to nie wzięło, tak więc na 100% jakiś duch wyższy różnie zwany musi istnieć i taka jest prawda.

Gość gość
dziś Doprawdy, pięknie. Obejrzyj sobie dowolny film przyrodniczy. Oprócz naprawdę pięknych zdjęc zobaczysz jak jedni zjadają drugich (czasem na zywca), jak zycie gatunków toczy się wokół polowań i walki o przetrwanie. Zaiste, bardzo pieknie Pan Bóg to wszystko urządził. A kotlecik na niedzielny obiad już był?

Gość gość
dziś No i? x Pytanie wskazuje, że raczej trudno ci wejść w prawdziwą symulację. Słowo na dziś: „Będą znaki na słońcu, księżycu i gwiazdach, a na ziemi trwoga narodów bezradnych wobec szumu morza i jego nawałnicy. Ludzie mdleć będą ze strachu, w oczekiwaniu wydarzeń zagrażających ziemi. Albowiem moce niebios zostaną wstrząśnięte. Wtedy ujrzą Syna Człowieczego, przychodzącego na obłoku z wielką mocą i chwałą. A gdy się to dziać zacznie, nabierzcie ducha i podnieście głowy, ponieważ zbliża się wasze odkupienie. Uważajcie na siebie, aby wasze serca nie były ociężałe wskutek obżarstwa, pijaństwa i trosk doczesnych, żeby ten dzień nie przypadł na was znienacka jak potrzask. Przyjdzie on bowiem na wszystkich, którzy mieszkają na całej ziemi. Czuwajcie więc i módlcie się w każdym czasie, abyście mogli uniknąć tego wszystkiego, co ma nastąpić, i stanąć przed Synem Człowieczym”.

Gość gość
dziś Aha. I jeszcze jakżepiekne są np. wlkany, jak jakiś kosmiczny odpad pierdyknie w Ziemię zniszczy całe znajdujące się, zaprojektowane przez Boga życie. Zmiany klimatu prowadzące np do zlodowceń -cudowne są. Już nie mówiąc o osobikach rodzących się z wadami gentycznymi, chorobac i kataklizmach. No doprawdy ta siła wyższa, która tym wszystkim zawiaduje jest nieskończenie dobra. A wiesz jak to się wszystko skończy? Co stanie się z nasym Słońcemi planetą?

Gość gość
dziś Na początku tak nie było. Śmierć jest skutkiem grzechu, na wielu płaszczyznach...i dotyczy całego stworzenia.

kochna na sam poczatek wejdz do najbliszej modlitwie i długo się módl to niech bendzie pierwszy krok do poprawy relacii z Bogim pisz do mnie jak masz problem i prosze abyś podzieliła sie wrazeniami po modlitwie . ja mo ge ci dać też swiadectwo mi Bóg uzdrowił ciało a tobie uzdrow dusze jesli tego zechcesz

Gość gość
dziś Jeśli naprawdę szukasz odpowiedzi na te pytania a nie rzucasz oskarżenia, wymów słowa "Boże, jeśli istniejesz, pomóż mi to zrozumieć, odpowiedz mi dlaczego tak się dzieje"... Pan jest blisko tych, którzy Go wzywają. Kondycja świata, planety jest odzwierciedleniem ludzkiej kondycji, na którą ma wpływ każdy z nas. Nie płacz nad planetę, zacznij zmianę świata od samej siebie a zobaczysz jak szybko świat zacznie się zmieniać wokół siebie.

Gość gość
wokół ciebie

Gość gość
dziś No i? Zacytowłaś ksiegę. I co ma z tego wynikać? Dla mnie?

Gość gość
gość dziś Peirdzielenie o Szopenie... Cudowny, inteligentny projektanat, zaprojektował tak człowieka, żeby ten był grzeszny. Jednocześnie ukarał go za to, że człowiek jest grzeszny smiercią. Ba! Za grzesznośćczłowieka ukarał wszystkie inne gatunki. Bo co? Taka antylopa czy inna ośmironiczka zgrzeszyła, że teraz całeż swoje którtkie zycie musi się chować przed drapieżnikami, które chcą ją zeżreć?

Gość gość
Kondycja świata, planety jest odzwierciedleniem ludzkiej kondycji, na którą ma wpływ każdy z nas. Nie płacz nad planetę, zacznij zmianę świata od samej siebie a zobaczysz jak szybko świat zacznie się zmieniać wokół siebie. xxx A wiesz jaka była kondycja planety zanim pojawił się na niej człowiek? I jaki ja mam mieć wpływ na to czy wybuchnie wulkan, bedzie powódź czy coś z kosmosu nie pierdzielnie w Ziemię? A może sprawię, że zwierzęta się nie będą zżerać wzajemnie i zaczniemy żywić się energią słoneczną?

Gość gość
dziś Nie grzeszny tylko WOLNY...wolność to dramat, tak... Podobno ruch skrzydeł motyla może wywołać tsunami więc jak ogromną siłę muszą mieć ludzkie czyny, słowa, myśli nawet..?

Gość gość
dziś Oczywiście, że masz wpływ, historię tworzą ludzie, dobrzy i źli

Gość gość
dziś Mam wpływ na to czy wybuchnie wulkan czy nie, czy na to żeby się zwierzeta wzajemnie nie zżerały? NO ciekawe....

Gość gość
dziś A ta antylopa to została ukarana za to, że człowiek źle skorzystał ze swojej wolnej woli czy to ona jednak zgrzeszyła?

Gość gość
Martw się o swoje zbawienie a nie antylopę. Ze swojej strony możesz zrobić tyle, ze sama osobiście nie robisz krzywdy zwierzętom i namawiasz innych by równiez tego nie robili.

Gość gość
dziś Czyli co? Wymiekasz. Nie znasz odpowiedzi na to, dlaczego dobry Pan Bóg tak "pieknię" tę naszą przyrodę urządził?

Gość gość
"I z wichru Pan odpowiedział Hiobowi tymi słowami: 2 «Któż tu zaciemnić chce zamiar słowami nierozumnymi? 3 Przepasz no biodra jak mocarz! Będę cię pytał - pouczysz Mnie. 4 Gdzieś był, gdy zakładałem ziemię? Powiedz, jeżeli znasz mądrość. Czy rozkazujesz zorzy? 12 Czyś w życiu rozkazał rankowi, wyznaczył miejsce jutrzence, 13 by objęła krańce ziemi, usuwając z niej grzeszników? 14 Zmienia się jak pieczętowana glina, barwi się jak suknia. 15 Grzesznikom światło odjęte i strzaskane ramię wyniosłe. Czy znasz granice ziemi? 16 Czy dotarłeś do źródeł morza? Czy doszedłeś do dna Otchłani?

Gość gość
dziś cd. 17 Czy wskazano ci bramy śmierci? Widziałeś drzwi do ciemności?8 18 Czy zgłębiłeś przestrzeń ziemi? Powiedz, czy znasz to wszystko? Gdzie mieszka światło? 19 Gdzie jest droga do spoczynku światła? A gdzie mieszkają mroki, 20 abyś je zawiódł do ich przestworzy i rozpoznał drogę do ich domu? 21 Jeśli to wiesz, to wtedyś się rodził, a liczba twych dni jest ogromna. Czy rządzisz gwiazdami i pogodą? 33 Czy znane ci prawa niebios, czy wyjaśnisz ich pismo na ziemi? Bóg żywi lwiątka i kruki 39 Czy lwicy zdobyczy nałowisz, nasycisz żarłoczność lwiątek, 40 gdy one mieszkają w kryjówkach, w gęstwinach czekają wieczoru? 41 Kto żeru dostarcza krukowi, gdy młode do Boga wołają, gdy błądzą ogromnie zgłodniałe?

Gość gość
cd. 1 Zwrócił się Pan do Hioba i rzekł: 2 «Niech przeciwnik Wszechmocnego odpowie.1 Niech zabrzmi głos krytyka Boga!» 3 A Hiob odpowiedział Panu: 4 «Jam mały, cóż Ci odpowiem? - Rękę przyłożę do ust2. 5 Raz przemówiłem, nie więcej, drugi raz niczego nie dodam»3.

Gość gość
cd. Czy niesprawiedliwie rządzę? 6 I z wichru odpowiedział Pan Hiobowi: 7 «Przepasz no biodra jak mocarz! Będę cię pytał - pouczysz Mnie. 8 Naprawdę chcesz złamać me prawa? Wykażesz Mi zło?4 Jesteś czysty? 9 Czy ramię masz mocne jak Bóg? Czy głos twój rozbrzmiewa jak Jego? Rzuć w proch niewiernych 10 Przywdziej potęgę, wyniosłość, przystrój się pięknem i siłą! 11 Wylewaj pyszny twój gniew, spojrzyj na dumnych i poniż ich: 12 Popatrz, upokórz pyszałka, zniwecz na miejscu grzesznika! 13 Zakop ich razem w piasku, w ukryciu zachowaj ich twarze! 14 Nawet cię za to pochwalę, że twa prawica przemogła.

Gość gość
A coś konkretnie?

Gość gość
Synu człowieczy, posyłam cię do ludu buntowników, którzy Mi się sprzeciwili. Oni i przodkowie ich występowali przeciwko Mnie aż do dnia dzisiejszego. 4 To ludzie o bezczelnych twarzach i zatwardziałych sercach; posyłam cię do nich, abyś im powiedział: Tak mówi Pan Bóg. ... 7 Przekażesz im moje słowa: czy będą słuchać, czy też zaprzestaną, bo przecież są buntownikami.