Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
Go艣膰 tosik

aparaty ortodontyczne

Polecane posty

Go艣膰 marlenkaaaaaaaa
pewnie musisz jesc zupki i jogurty, tak mi kazali chociaz mnie nic nie bola艂o i nie musia艂am tego przerabia膰, chociaz czasami chcialam zeby mnie zabolalo zebym wiedzia艂a ze juz cos sie dzieje :)

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 aparateczka20
takie pytanko... znajde tu kogos kto mial zakladany aparat i jest pod "opieka" pani ortodnotki z Ostrzeszowa?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agu__
hej, czy noszenie 艂ukow boli i czy przeszkadza?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agu__

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Malgoskkaa
Hej Wszystkim ! Mam pytanie ... Czy wy , wszyscy mieliscie zak艂adany hyrax itp. czy tylko niekt贸rzy ? Bo boje sie ze ja go tez bede mia艂a zak艂adany

Udost臋pnij ten post

Tylko niektorzy maja hyraxy, haasy czy expandery, to jest potrzebne zeby poszerzyc luk (i przez to czasem uniknac wyrywania z臋b贸w) a orto nic Ci nie mowil na ten temat? To pewnie nie bedziesz miala...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 wioletkaaaaaaaa
Napiszcie prosze jak to jest z czyszczeniem z臋b贸w! Czy mo偶liwe jest usuni臋cie kamienia naz臋bnego b膮dz profesjonalne wyczyszczenie z臋b贸w je艣li ma si臋 za艂o偶ony aparat sta艂y?! Prosze o szybk膮 odpowied藕!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Paprylka112
Hej... mam za sob膮 ju偶 2 wizyty ortodontyczne. Boje sie troche tego aparatu a tym bardziej hyraxu kt贸ry bede musia艂a nosi膰 przez jaki艣 czas... wiem 偶e rozszerza szczeke i jest strasznie nie wygodny. S艂ysz艂膮m te偶 偶e po kilku tygodniach noszenia go w przednich zebach robi sie szczelina. To prawda??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewcia1001
Do Paprylka112 Ja nosi艂am hyrax i musz臋 stwierdzi膰 ,偶e to nie bylo mi艂e :( Na pocz膮tku se pleni艂am ,a jak ju偶 si臋 nauczy艂am m贸wi膰 to i tak niewyra藕nie ... Po pewnym czasie robi si臋 szczelina ,ale ona nie jest taka najgorsza!!! Ale nie martw si臋 b臋dzie dobrze... Po pewnym czasie 艣ci膮gn膮 Ci go i szybko o nim zapomnisz! Plus hyraxu jest taki ,偶e go nie wida膰 :) Ja te偶 si臋 go ba艂am ,ale jako艣 prze偶y艂am i teraz jestem w trakcie noszenia sta艂ego aparatu :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Malgoskkaa
Mi nic pani orto. nie m贸wi艂a o wyrwaniu z臋b贸w i hyraxu .Ale sie zapyta艂am , tak na wszelki wypadek

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 hehheheej
hej a ja mam pytanie do osob ktore zakladaly aparat we wroc艂awiu. jakie s膮 mniej wi臋cej ceny i do kogo warto pojsc???

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Patunia23
Siemka b臋d臋 nosi艂a aparat i to ju偶 za tydzie艅.Mia艂am jeden warunek usun膮膰 wszystkie czw贸rki:( W poniedzia艂ek id臋 usun膮膰 2 czw贸rki na g贸rz臋 i pobra膰 wyciski no i aparacik.Powiedzcie jak jest przez pierwsze dni noszenia aparatu??? Z tego co du偶o czyta艂am jest to bolesne. Czy zak艂adanie aparatu boli??? Prosz臋 o odpowiedzi.Z g贸ry dzi臋kuje. Moje Gadu-Gadu 5343176 POzdrawiam.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Patunia23
Ceny s膮 wsz臋dzie podobne.Si臋gaj膮 do 1500z艂 za jeden 艂贸k(jedna szcz臋ka aparatu).

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 madzia_xx
Hej!!mam pytanie czy mo偶e kto艣 wie lie czasu trwa 艣ci膮ganie zatrzymanego z臋ba do 艂uku?? mam zatrzymane dwie tr贸jki mo mleczne mi nie wypad艂y i teraz albo b臋d膮 je usuwa膰 albo 艣ciaga膰. je艣li kto艣 ma jakie艣 info na ten tema to bardzo prosze o odpowied藕, pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Girafe*
Siemka jestem nowa na tym forum.Chcia艂abym dowiedzie膰 si臋 co nieco o aparatach sta艂ych.Za pare dni b臋d臋 posiadaczk膮 aparatu sta艂ego:):) i jestem ciekawa jak jest przez pierwsze dni noszenia takiego aparatu czy bol膮 z臋by,jak jest z wymow膮.Ile mniej wi臋cej minut si臋 go zak艂ada i czy boli zak艂adanie:).Jak wygl膮da pierwsza wizyta kontrolna??? A i zastanawiam si臋 jaki kolor gumeczek wzi膮艣膰 na pocz膮tek s艂ysza艂am 偶e 艂adnie komponuje czerwie艅 i czer艅 czy to prawda??? A mo偶e jakie艣 inne mi poradzicie?:):( Mam z tym lekki problemik bo trudno mi si臋 z tym zdecydowa膰:):) Pozdrawiam wszystkie "APARATKI" i z g贸ry dzi臋ki:):) :*POZDROWIENIA R脫WNIE呕 DLA ODWIEDZAJ膭CYCH:*

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Marysia_13
Co do tego aparatu to je艣li z臋by nie maj膮 si臋 gdzie pomie艣ci膰 i nachodz膮 na siebie to s膮 usuwane no i wtedy na og贸艂 zak艂adany jest taki dr贸t na podniebieniu. Troch臋 utrudnia wymow臋 ale z czasem mo偶na si臋 do niego przyzwyczai膰 chocia偶 nadal trudno b臋dzie wymawia膰 niekt贸re g艂oski i ca艂e sylaby. Z pocz膮tku jest bardzo odczuwany i mo偶na "wewn臋trzn膮 cz臋艣ci膮 policzka" zachacz o zamki i wtedy robi膮 si臋 niewielkie rany cz臋sto mniejsze ni偶 po przygryzieniu policzka. Ja mia艂am usuwane sta艂e pi膮tki i od tego drutu mam odci艣niety pas przez ca艂y j臋zyk. Przedtem bola艂o mnie to gdy nie jad艂am ani nawet nie prz艂eyka艂am 艣liny ale teraz ju偶 mnie nie boli. A i 偶eby 艣cisn膮膰 szcz臋k臋 ortodontka 艣ciska艂a go( chodzi o drut) i ma on teraz na samym 艣rodku podniebienia niewielkie metalowe k贸艂eczko, kt贸re rozwali艂o mi kilka kupek smakowych na j臋zyku. Szcz臋ka dosy膰 bardzo boli przez par臋 pierwszych dni po zmianie drutu( tego przy zamkach). Mo偶e i to boli ale na pewno b臋dzie si臋 potem mia艂o 艣liczny u艣miech :) ;D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewcia1001
Hej! Jestem posiadaczkom aparatu sta艂ego !!!!!! Po jego 艣ci膮gni臋ciu chcia艂abym wybieli膰 sobie z臋by... ale nie wiem ile to kosztuje i jakie s膮 metody wybielania!!!!! Prosz臋 o pomoc!!!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ania9106
Witam wszystkich. Oj dawno dawno mnie tu nie by艂o... (; Wi臋c zaczne od poczatku... 艢ci膮gni臋to mi hasa (to plastikowe badziewie do rozszerzania szcz臋ki w kt贸rym taaaaaaaak strasznie sie sepleni :/ ) Jak zosta艂o mi to za艂o偶one chcia艂m autentycznie si臋 powiesi膰 poniewa偶 zbli偶a艂 si臋 sezon zalicze艅 semestralnych;P w szkole a ja s艂owa nie umia艂am wydusi膰 z siebie (o jedzeniu nie spomn臋! ). kompletnie nie mog艂am m贸wi膰 (tak mniej wiecj nauczy艂am si臋 " w miar臋 normalnie" w tym po tygodniu dopiero- gdy przysz艂y swi臋ta wi臋c na niewiele mi sie to przyda艂o) Wi臋c jesli mog臋 co艣 poradzi膰- ZAK艁ADAJCIE HASY NA WAKACJE I DNI WOLNE KIEDY NIE TRZEBA SI臉MECZY膯 Z POPRAWNA MOW膭 ;) Ale nosi艂am tylko trzy tygodnie :D chocia偶 mia艂am CONAJMNIEJ dwa miesiace (!!!) ;P a na prawd臋 mia艂am bardzo duzo do rozci膮gni臋cia. WI臉C JE呕ELI KTO艢 Z WAS W TYM CHODZI I STRACI艁 WSZELK膭 NADZIEJ臉 NA NORMALNE M脫WIENIE (ALBO SI臉 ZA艁AMA艁! czego nie radze;) to przychodz臋 z pocieszeniem:D Tak w og贸le to chodz臋 do Liceum w艂a艣nie i jak wiecie, tam po prostu TRZEBA m贸wi膰 ale poradzi艂am sobie. Kole偶anki (a nawet koledzy! :DDD ) byli bardzo wyrozumiali i nie us艂ysza艂am zadnego przykrego s艂owa na temat tego "cude艅ka%

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ania9106
a nawet wszyscy mnie pocieszali i zachowywali si臋 po prostu tak... jak si臋 mieli zachowywa膰 :) Przynajmniej w angielskim by艂am najlepsza bo sepleni艂am jak oni :D Po "hasie" przyszed艂 czas na hydrax wymieniany ju偶 wcze艣niej przez niekt贸rych. Dla tych troch臋 gorzej poinformowanych jest to po prostu drut przy podniebieniu kt贸ry ma za zadanie utrzyma膰 rozszerzenie szcz臋ki. I tu musz臋 powiedzie膰 ze normalnie szala艂am z rado艣ci jak 艣ci膮gni臋to mi hasa i za艂o偶ono hydraxa. Zero seplenienia, zero b贸lu nawet nikt go nie zauwa偶a po prostu 偶y膰 nie umiera膰 :D Tylko troche jedzenie si臋 owija dooko艂a tego drutu (bo w ko艅cu znajduje si臋 on przy podniebieniu ;) ;D ale to jest ok w miar臋. Dwa dni temu natomiast by艂am na za艂o偶enie aparatu sta艂ego na g贸r臋 (bo na d贸艂 mam od czasu hasa) i zebym by艂a zadowolona to bym nie powiedzia艂a . Mam jakie艣 ohydne spr臋偶ynki rozporowe poowijane dooko艂a drutu, przez co moje druty po prostu- WIDA膯 Oo. Na dodatek chcia艂am zielone gumki do aparatu. Zobaczy艂am take jedne 艂adne, wybra艂am. By艂y 艂adne... do czasu kiedy nie zobaczy艂am ich na z臋bach- jakie艣 takie blade- "kolor Czesia" dos艂ownie :D, ma艂o widoczne, przez co bardziej wida膰 druty. WI臉C NAST臉PNA RADA- RADZ臉 WYBIERA膯 GUMKI WIDOCZNE (CZERWONY, FIOLETOWY, NIEBIESKI ITP) BO NA PRAWDE FAJNIE WYGLADAJ膭 A PRZY OKAZJI DRUTY SIE TAK NIE ODZNACZAJA ;) -tylko wszyscy zwracaja uwage na gumeczki xD ja na przyk艂ad stwierdzi艂am ze moje nie mog臋 okre艣li膰 inaczej jak- kalarepa. no dos艂ownie. napisz, wymaluj- KALAREPA ;P 艣ci艣nij, u艣nij- KALAREPA. Wykr臋膰, przetr膮膰 - KALAREPA (cholera). ;) Na dodatek spr臋偶ynki obcieraja sie o warg臋 przez co ju偶 mi chyba tkanka wierzchnia, czy cos tam zesz艂a i mam nadziej臋 偶e si臋 odnowi moze ;))) B膮d藕 co b膮d藕 jest to lepsze od hasa- bo mozena m贸wi膰 i nie "wyd艂uza" tak twarzy. A do tego wszyscy twierdz膮, ze "SUPER" chocia偶 np wcale tak nie mysl膮 XD ale co tam... ch膮 dobrze xD jest 艣miesznie. przynajmniej. :D I teraz mam pytanie do Was, aparatki i aparaci: Czy gumki wymienia si臋 przy ka偶dej wizycie (b艂agam zeby tak ^^) u ortodonty? I nie wiecie moze jak d艂ugo mo偶e trwa膰 noszenie tych okropniastych "spr臋偶ynek rozporowych" (moje kole偶anki maja normalne 艂adne cieniutkie druciki bez takich "ekstra dodatk贸w" ;P i nie ukrywam ze fajnie by tez tak by艂o mie膰 ;D)? Czy tez mia艂 kto艣 co艣 takiego? Ile trwa艂o noszenie ich?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Girafe*
Tak wymienia si臋 przy ka偶dej wizycie i mo偶na wybiera膰 sobie r贸偶ne kolorki:):) Pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ania9106
Girafe* Dzieki Ci dobra kobieto ;))) Hehe dzi臋ki wielkie na prawd臋. Co prawda id臋 dopiero za miesi膮c ale ju偶 po dw贸ch dniach mam do艣膰 mojej "kalarepy" ;P A nie wiecie jak z tymi spr臋zynkami rozporowymi? Jak d艂ugo goszcz膮 na aparacie??? ;> :) A tak przy okazji to BARDZO CIEKAWIE WYGLADA PO艁膭CZENIE FIOLETU I 呕脫艁TEGO na prawd臋! w 偶yciu bym nie przypuszcza艂a, gdyby kole偶anka sobie nie za艂ozy艂a takich normalnie zakocha艂am si臋 w jej gumeczkach xD a trzeba wiedzie膰, ze jestem bardzo wyczulona na wszystko co jest "artystyczne";) na prawd臋. nic nie prejdzie u mnie jak "artystyczne" nie jest a te sa po prostu boskie! Inna kole偶anka ma te偶 np "W KOLORACH S艁O艃CA" czyli 艣liczne po prostu odcienie pomara艅czu na zmaine z 偶贸艂tym. Moze si臋 wydawac g艂upie ale wyglada na prawd臋 fajnie. inna ma ciemno- soczy艣cie zielone i te偶 s膮 sliczne (ale pasuje przede wszystkim dziewczyna o zielonych oczach:) jeszcze inna ma czerwone ( JA NA TAKIE ZMIENIAM PRZY NASTEPNEJ WIZYCIE!). moja mam stwierdzi艂a 偶e "to pzreciez jak wampir" i ze og贸lnie z krwia si臋 jej kojarzy al;e chyba w艂asnie dlatego mi sie tak podoba xD Og贸lnie czarnch nie radz臋 . Z daleka wygladaja jak dziury w z臋bach. Na prawd臋. :/ ( teraz pomy艣lcie 偶e skoro wszyscy maja takie fajne gumki jak ja si臋 czuj臋 z moj膮 KALAREP膮 ;P xD )

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ania9106
Pomy艣la艂am ze wrzuc臋 par臋 zdj臋膰 aparat贸w bo z tego co wyczyta艂am niekt贸rzy pragna si臋 dowiedzie膰 o r贸偶nicy mi臋dzy hassem, hydraxem i zwyk艂ym aparatemJ http://www.czytelniamedyczna.pl/nst/2004/03/images/30.jpg to zdj臋cie hassa. Ten zamek (na srodku) przekr臋ca si臋 codziennie aby rozszerzyc szcz臋k臋. Te druty s膮 umocowane na czym艣 w rodzaju plastiku (tyle ze do艣膰 twardego) i przyklejone specjalnym klejem do z臋b贸w. Wyobraxcie sobie m贸wi膰 w czym艣 takim ;P Z ka偶dym dniem jest co prawda coraz lepiej ale jesdnak preferuj臋 jego brak xD Sepleni si臋 jak premier J)) http://www.ortimed.pl/poradnik_pliki/image008.jpg hydrax czyli aparat grubo艂ukowy Mo偶e wygl膮da gro藕nie ale w por贸wnaniu z hasem to ma艂y piku艣. I zapewniam Was, 偶e w og贸le w nim nie sepleni艂am, a mo偶e nawet m贸wi艂am wyra藕niej ni偶 normalnie. Naprawd臋. Hydraxy s膮 super. Bezk艂opotowe. (tylko na poczatku przy jedzeniu troch臋 bol膮 te korony za艂o偶one na z臋by ale na pewno mniej ni偶 zwyk艂y aparat wi臋c praktycznie.... prawie nic nie czu膰) Ja nawet zapomina艂am ze go mia艂am. xD aparaty grubo艂ukowe czyli wykonane z grubego drutu (0,8-0,9 mm) stosuje si臋 je na przyk艂ad do rozbudowywana szcz臋ki. A POZA TYM NIE UZALAJMY SI臉 NAD SOBA ;))) Popatrzcie jak ten facet ma przekichane >>> http://www.ortimed.pl/poradnik_pliki/image012.jpg A to aparat zwyk艂y JEST SUPER http://www.ortodonta.waw.pl/obrazki/foto_aparat.jpg http://www.eventpr.com.pl/images/2007/3m.jpg co prawda ma艂o widoczny ale ukazuje piekno osoby kt贸ra go nosi xD – chyba ka偶dy wie jak wygl膮da z bliska Pozdrawiam:)))

Udost臋pnij ten post

Cze艣膰, ja r贸wnie偶 do艂膮cz臋 nied艂ugo do grona :) w 艣r ortodonta za艂o偶y mi pier艣cienie a w pt przyklei aparat. Troch臋 si臋 boj臋, 偶e b臋dzie bola艂o, bo na razie nosz臋 od wczoraj gumk臋 rozci膮gaj膮c膮 i ju偶 nie mog臋 nagryza膰 w tym miejscu :( Ale wszystko da sie prze偶y膰 - mo偶e zrzuc臋 par臋 kilogram贸w, kt贸re mi ostatnio przyby艂y :) Mam pytanie - poniewa偶 zak艂adam aparat porcelanowy i b臋d臋 chcia艂a jakie艣 jasne gumeczki, to porad藕cie prosz臋 co mo偶na pi膰 ( lub czego nie pi膰) i je艣膰, 偶eby gumeczki sie nie przebarwia艂y? Czy od herbaty te偶 si臋 przebarwia ? S艂ysza艂am, 偶e kawa i soki raczej s膮 nie wskazane...? Porad藕cie prosz臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Girafe*
Je艣li zak艂adasz aparat porcelanowy to poradzam Ci niebieskie albo r贸偶owe gumeczki:):) naj艂adniej wygl膮daj膮;) Co to tego przebarwiania to najbardziej przebarwia kawa je艣li masz przezroczyste gumeczki.Herbata og贸艂em nie przebarwia:):) Pozdrawiam:)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 agu__
a czy ten hydrax przeszkadza w calowaniu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Girafe*
Hydrax przeszkadza w ca艂owaniu;(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ola-27
Madzia_xx, mam identyczny problem tyle ze z jedna tylko tr贸jk膮. Orto powiedzia艂 ze moze potrwac to nawet ponad dwa lata i to bez gwarancji ze da sie ja sciagnac, ale to zalezy od ulozenia tych trojek. Moje sa dosc kiepsko ulozone. Mi beda sciagac za jakies 5 miesiecy, jak naprostuja zgryz

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Ewcia1001
Do Ania9106 Do tej pory my艣la艂am ,偶e nosi艂am hydox ,a po twojej wypowiedzi okaza艂o si臋 ,偶e to by艂 has!!!! Musze powiedzie膰 ,偶e to by艂o okropne do艣wiadczenie i nikomu tego nie 偶ycz臋 !!!!!!!!! P>S Co ztym wybielaniem z臋b贸w ? Prosz臋 napiszcie co艣 !!!!!

Udost臋pnij ten post

Girafe* bardzo dzi臋kuj臋 za wskaz贸wiki :) Dzi艣 zak艂adaj膮 mi pier艣cienie wi臋c trzymajcie za mnie kciuki :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Girafe*
Nie ma za co;) :D

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋