Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soczewkomanka

Soczewki kontaktowe - prawdy i mity o nich!!!Wpisujcie!!!

Polecane posty

Gość anii
no właśnie krotko 3 miesiące, często są 6 miesięcy ważne

Gość kalinka20
Ja nosze te i wear od 5 miesięcy. w sumie nie narzekam ale nie mam porównania z innymi bo sa to pierwsze soczewki jakie nosze. a tak propo to nigdy bym ni powróciła do okularów. faktycznie dzięki temu wynalazkowi nie odczuwa sie wady. Ale zastanawiam sie czy krótkowzrovcznośc można wogóle wyleczyc???? am -2,25 i 2,5 i w jednym ogu cylindra. troche nie usmiecha mi sie do konca życia nosic soczewki. Moze jak bedzie kiedyś w przyszłości bardziej popularniejsza i tańsza laserowa korekcja wzorku to sie zastanowie poważnie.

Gość Ogryzeczek
Krótkowzroczność nie jest uleczalna. Przynajmniej wg okulistów, bo są i reklamują się jacyś "cudotwórcy", którzy twierdzą, że jest to możliwe. Nie wiem, nigdy nie próbowalam takich metod, ale podobno są skuteczne w wielu przypadkach. Moi rodzice kiedyś myśleli o operacji, ale wtedy nie mogłam jej zrobić, bo wada mi się powiększała, a musi ustać, aby można było wykonać zabieg. Dziś mam już stabilną wadę, ale boję się operacji;P Wolę nosić soczewki niż dać się ciąć. Jeszcze coś się schrzani i całkiem oślepnę:) A tak w ogóle, to laserowa korekcja wzroku chyba nie jest az tak bardzo droga. Słyszałam, ze ok. 3000 zł na oko.

Gość anii
Z tego co mi zawsze okuliści mówili, to minusów się nie da wyleczyć, chyba że laserem, ale to raczej mozn nazwać usunięciem niż wyleczeniem. No ale plusy się cofają, znam takie przypadki. Ja mam -3,75 w obu oczach także bez soczewek ani rusz. No ale mam dobrze dobrane soczewki także prawie nie czuję tej wady na codzień.

Gość anii
Ogryzeczek....> swego czasu słyszłam, że nawet 2000 zł za ok, no ale może i 3000 zł coś w tych granicach, tą laserową korekcję robi się powyżej 21 roku życia. Też kiedys o tym myślałam, no ale jak na razie świetnie widzę w soczewkach także nie wiem, czy jest sens, no i tak jak piszesz ryzyko zawsze istnienie.

Gość Ogryzeczek
Z ciekawosci wrzucilam na google.pl *laserowa korekcja wzroku* i czytam sobie o roznych przypadkach powiklan. chyba jednak zostane przy soczewkach...

Gość anii
jakie są powikłania?

Gość anii
dzięki, a jakie Ty nosisz soeczewki?

Gość Ogryzeczek
Acuvue Advance -5.5 Dioptrii. Ale coraz bardziej drażnia mnie te soczewki. Najpierw jedna wymatowiala (nic z niej juz nie bylo, musialam wyrzucic po 1,5 tzg uzywania), a teraz ubabrane sa w tuszu do rzes, ktorego niczym nie moge zmyc. Chyba wroce do Optima FW (SoftLens 38). Fajne byly, a okulistka na sile wciska mi inne, gdy do niej ide (zadne mi nie pasowaly).

Gość anii
mój chłopak nosi takie same jak Ty dwu tygodniowe, dla niego sa ok. ja miałam jakiś czas Softlenses66 tragedia zupełnie mi nie pasowały. teraz mam już spory czas Bauscha PureVision sa bardzo dobre. może je i na noc nie zdejmować, ale ja je zdejmuję z reguły, dziś nie zdjełam pierwszy raz, no i rano w ogóle nie czułam się źle, żadnej mgiełki oczy nie bolały, super.

Gość londa77
Mam pytanko czy ktos ma porównanie czy lepsz e z mies soczewek są o2optix czy acuvue advance with hydraclear?

Gość jinx
hej wszystkim; mam pytanie do osób noszących soczewki Focus Night & Day; właśnie wybieram się niedługo do okulisty z racji tego że mam straszne lęki przed wyjmowaniem soczewek (kiedyś musiałam jechać na pogotowie bo po prostu byłam przerażona i nie umiałam tego zrobić:/, w ogole ta soczewka mi się nie poruszała na oku) i w związku z tym zostały mi polecone takie bez zdejmowania... nigdy nie nosiłam soczewek, to był mój pierwszy raz i mam pytanie; jak się zmywa makijaż w takich miesięcznych bez zdejmowania?? bo podobno można się malować. i co jak się coś dostanie do oka, np szampon czy mydło, do takich soczewek chyba nie ma pojemniczka i płynu??

Gość Ogryzeczek
Co do Acuvue, ja mam je zapisane przez okulistę jako soczewki miesięczne:)

Gość no wlasnie co z tymi Acuvue
wszyscy prawie zapisuja je jako miesieczne, a przeciez napisane n opakowaniu jest, ze sa 2-tygodniowe. Tylko dwa razy spotkalam sie z tym, ze optyk powiedzial, ze to sa soczewki 2-tygodniowe, a tak wszyscy mowia, ze sa miesieczne. Chyba jednak pwinno sie brac pod uwage to, co pisze na opakowaniu producent, a nie suierowac sie opinia optyka?

Gość londa77
do Gruppa: Witaj dzięki za odpowiedż Zdaję sobie sprawę że wymienione przeze mnie soczewki mają różne terminy trwałośći choc zdarzyło mi się nosić acuvue 2 przez mc gdyż początkowo błędnie mnie poinformowano. Pytając o jakość miałam na myśli komfort noszenia czyli przepuszczalność tlenu i stopien uwodnienia mam chyba tzw problem suchego oka. Skoro piszesz że o2optix są nowszej generacji niż acuvue advance w hydraclear moze faktycznie przy nich zostanę Pzdr L

Gość oscypek23
Po przeczytaniu formum na temat laserowej korekcji wzorku zdecydowanie mówie nie! faktycznie wole nosić soczewki niż mieć takie powikłania o których tam pisza. nie znalzałam w sumie ani jednej wypowiedzi gdzie by po operacji było wszystko ok.

Gość FICYSEK
Hm.. to nawet wady -1,5 i -2 nie mozna chociaż troche zmniejszyć poprzez korekcje socxewkami lub okularaMI. BO WIADOMO ZE O CAŁKOWITYM WYLECzENIU TO MOŻNA TYLKO POMARZYĆ...

Gość Ogryzeczek
no wlasnie co z tymi Acuvue : Ja biorę pod uwagę to, co powiedziała mi okulistka. A na opakowaniu nie zauważyłam żadnej info na temat tych soczewek (długości noszenia). Poza tym nie stać mnie na zmienianie soczewek co 2 tyg, dlatego póki co, mam zamiar używać Acuvue przez 1 mc. Mam nadzieję, że nic mi się nie stanie.

Gość szyszynka
Ja jestem po korekcji laserowej mialam wade -6 i -6,25 i nosze kontakty ale mam teraz wade -4 i -4,25 zredukowali mi troche wade bo wtedy to chodziłam na tzw,czuja....ale soczewki musze miec specjalnie nawilzone operacje mialam robiona w niemczech

Gość soczewkiii
ja Acuvue tez nosiłam przez miesiąc, lekarz mówił, ze 2 tyg. z możliwościa przenoszenia do miesiąca. Po tych 2 tyg, nic mi nie przeszkadzało, wiec skoro lekarze mówią, że mozna, to cos w tym musi być, przeciez nic im z tego...moze to własnie producent próbuje nas oszukać, żebyśmy je częściej zmieniali?:) Teraz nosze B&L 3-miesięczne, i jestem bardzo zadowolona i z ich jakości, i z tego, że znacznie taniej mnie kosztują. A płyny przywiozłam sobie z USA po...35zł za 2 duze płyny Bauscha!!!wiec prawie za darmo:)

Gość gunes
Może mi ktoś powiedziec od ilu lat powinno się nosic soczewki i czy w wieku 17 lat mogę juz nosic soczewki 3-miesięczne??? Moja okulistka kazała mi nosic J&J Acuve2, ale wolalbym nosic B&L. Proszę o szybka odp. Z góry thx

Gość anii
Myślę, że jak masz 17 lat, to już spokojnie możesz nosić soczewk.

Gość gunes
Nawet 3-miesięczne bauscha??? moja okulistka twierdzi inaczej:(

Gość anii
wiesz ogólnie, to już sie odradza noszenie soczewek np. 3 miesięcznych czy dłuższych, bo wiadomo, że wtedy ze sterylnością ich jest nie najlepiej. ja noszę Bauscha jedno miesięczne, noszę je zazwyczaj trochę dłużej niż jeden miesiąc, jest ok.

Gość gunes
A jakie te bauscha nosisz (jaki typ) ??? Chodzi mi głownie o ty zeby byly dobre i w miare tanie. Jesli masz jakiegos wyprobowanego sprzedawce na allegro to bardzo bym prosil o jego dane. Dziex za wszystko:)

Gość gruppa
do londa77: jeżeli masz problem suchego oka to może jednak powinnaś tak, czy tak skontaktować się z lekarzem. Jeżeli chdozi o uwodnienie, to paradoksalnie O2Optix mają niższe niż Acuvue, ale przez to przepuszczalnosć jest większa i oko wolniej "wysycha" o ile można tak powiedziec:) Lekarz mi to tłumaczył, ze to jakiś system jak kormka chleba,a le torchę go nie słuychałam więc nic nie powiem:)

Mam pytanie,czy soczewki musi dobierać lekarz.?????? Mam wadę -4,5 na obu oczach.Zauważyłam,że na Allegro jest duży wybór.Czy mogę sobie zamówic i nosic ,bez konsultacji z okulistą.????

ataa---> a znasz promień krzywizny oka ? :P