Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Klione

ŚLUB SIERPIEŃ 2012

Polecane posty

Gość ana sta zja
no i okazało sie że waga obraczek praktycznie ta sama, a 2 tyś zł różnicy, nie rozumiem! szczerze to ja nie jestem przekonana do kupowania przez allegro... jak nam jakiś bubel wciśnie? Troche sie obawiam, chociaz facet ma same pozytywne komentarze i prowadzi swój zakład jubilerski... sama nie wiem. Mój narzeczony też nie jest za tym żeby kupować w ciemno.

A daleko ten gosciu jest od Waszego miejsca zamieszkania?bo jesli nie to mozecie podjechac,zobaczyc i wtedy kupic przez allegro.Wiesz 2 tysiaki to kupe kasy!!! suknie za to mozesz miec:)

Gość ana sta zja
Dokładnie tak samo pomyślałam, suknię bym miała jak talala! facet jest ze ślaska czyli jakieś 200km drogi ode mnie... jak sie wkurzę to wsiądziemy w samochód;) mam jeszcze plan wziąć zdjęcie tych obrączek i pójść do złotnika w okolicy żeby taką wycenił i ewentualnie zrobił. Bo w tym salonie nie kupię na pewno... ja rozumiem 200 czy 300 zł różnicy ale nie 2 tysiaki.

Dokladnie a nawet tyle nie wydasz na bezyne czy rope do auta a jeszcze sie zostanie:)ja bym zrobila tak samo jesli by taka kwota wchodzila w rachube:)a moze ktos blizej wykona takie obraczki?

Gość ana sta zja
Właśnie bedziemy szukać kogoś, może w poniedziałek sie wyrwiemy;) Na jakim etapie teraz jesteście? ja teraz robię konkretną listę gości i bedę zamawiać zaproszenia i ewentualne dodatki. ;)

to mamy zalatwione: sala,msza,zaproszenia+zawiadomienia,kamerzysta,fotograf,dj,lista gosci,garnitur+dodatki,organista,obraczki pozostalo: alkohol,napoje,owoce,dokumenty z usc+parafi(akt chrztu,bierzmowanie),nauki i ta nieszczesna poradnia, musze dowiedziec sie jak to u nas jest z wystrojem kosciola i czy ktos jeszcze bedzie slubowal tego dnia.Z tym wystrojem kosciola to nie mam zamiaru robic cos poza,jesli bedzie trzeba kwiaty to tylko na gl oltarz i ozdobic kleczniki+krzesla dla swiadkow,czerwonych dywanow nie musimy miec:) Mam zalatwiona wizyte u wizazystki+salon z sukniami w marcu O kwiaty nie musze sie martwic i bukiet bo kolezanka,ktora pracuje w kwiaciarni zaoferowala pomoc i rabacik:)

Gość Iwonka1989
hej dziewczyny ja pisałam wczoraj co już mam.A mam całe G.... No i pytałam Was co myślicie żeby szyć suknię u krawcowej?Zastanawiam się czy da rade uszyć mi suknię ze zdjęcia i czy by się wyrobiła w 3 miesiące.A na przymiarki nie będzie zbyt wiele czasu,ewentualnie w maju mierzenie i zaczęcie szycia a w sierpniu przylecę tydz. wcześniej i wtedy byłyby przeróbki i ostatnie przymiarki.Dzisiaj mam zamiar zadzwonić i sie wypytać wszystkiego bo dostałam wczoraj numer od koleżanki do krawcowej z mojego miasta.

Musisz koniecznie zapytac o koszta to wtedy ocenisz co bardziej Ci sie oplaca-szycie czy kupno gotowej.

Gość ana sta zja
demorela masz naprawdę duzo...w porównaniu ze mną. Musze wziąć sie do roboty bo czuje że w miejscu stoje. ja mam salę z całym menu owocami i napojami prócz alkoholu, orkiestre, fotografa, kamerzystę, dekoracje sali mam w cenie, koścół też ma swoje dekoracje więc tylko pozakładać w sobotę rano. pozostało do załatwienia: ksiądz którego sie panicznie boje;/, kursy przedmałżeńskie w marcu, dokumenty z usc, suknia, obraczki, bukiet, zaproszenia, podziękowania dla gości i rodziców, fryzjer, makijaż... Bardzo dużo tego jeszcze... Iwonka 1989 Musisz porozmawiać z ta krawcową koniecznie, w twoim wypadku to chyba bardzo dobry pomysł, bo ciężko bedzie ci kupić gotową. Zadzwoń zapytaj jak dobra krawcowa to poradzi sobie ze wszystkim;)

O dekoracje sali tez nie musze sie martwic bo ekipa sie tym zajmuje od babeczki u ktorej bedzie wesele,jedyne to moge jakies swoje uwagi dodac heh:)ale ogolnie wystroj sali maja ladny:) Z racji iz musze jechac do swej parafi to przy okazji dopiero w czerwcu zrobimy u znajomej nauki. Troche jest jeszcze przed nami zalatwiania:) Jesli Wasz ksiadz jest NORMALNY to nie ma sie czego bac:)gorzej jak jakis niereformowalny hehehe albo biznesmen,jak u narzeczonego w parfii heheh,kasa kasa kasa.....szkoda slow.... Podziekowania dla gosci robimy w ramach winietek,na ktorych beda takowe umieszczone,a dla rodzicow-tylko moich bo narzeczonego nie zyja,to podziekujemy juz po wszystkim na spokojnie bez robienia szopek na weselu.

Gość Iwonka1989
Ej dziewczyny dzwoniłam do tej krawcowej i cena jaką mi powiedziała zwaliła mnie z nóg!!! To TYLKO 300zł + cena za materiał,i uszyje taką jaką chcę,wyrobi się od maja do sierpnia.Zaczynam myśleć i się cieszyć że może nie będę musiała mieć używanej bo szwagierce ale nową,taką jak chcę i najważniejsze że tanią. Ciekawa jestem jakie są ceny materiałów.

Gość djraff.pl
Szukacie Państwo dj wodzireja na wesele zapraszam na stronę WWW.DJWESELE.BLOGSPOT.COM DJ

Gość Iwonka1989
Hej dziewczyny a co sądzicie o tym żeby tata prowadził PM do ołtarza i tam się spotkała dopiero z przyszłym mężem?Ja bym tak chciała ale nie wiem jak to będzie wyglądać.Czy spotkać się dopiero przed kościołem,ale co wtedy z błogosławieństwem?Czy w domu błogosławieństwo,razem do kościoła i przed kościołem się rozstaniemy i Narzeczony pójdzie pod ołtarz ze świadkami a ja z tatą dojdziemy później?:)Co myślicie?

Mnie się nie podoba takie prowadzenie panny młodej przez tatę. Bo co niby wtedy ma ze sobą zrobić pan młody? Ma wejść do kościoła po cichu i oczekiwać przy ołtarzu? Czy ma sam przejść główna nawą- ale jak się wtedy będzie czuł? Dla mnie to taki amerykański zwyczaj, który próbuje się na siłe wprowadzic do naszej kultury.

Gość Iwonka1989
Z tego co wiem to jest staropolski zwyczaj który zanikł a teraz wchodzi na nowo.Wiem że coraz więcej par tak robi.A Pan młody zrobi to co robią w amerykańskich filmach.Będzie czekał przy ołtarzu ze świadkami.I nie mówię o tym aby wchodził razem z gośćmi,czy jak już będą tam siedzieć.Tylko jak nikogo nie będzie jeszcze.

Czytałam, że odprowadzanie panny młodej przez ojca jest symbolicznym błogosławieństwem. Ale skoro takie błogołsawieństwo odbywa się w domu, to jaki sens powtarzania go? U nas w kosciele ksiądz wychodzi po pare młodą i prowadzi ich do ołtarza, więc inne opcje odpadaja. Nigdzie nie znalazłam informacji, ze to polski zapomniany obyczaj.

Gość ana sta zja
A u mnie w rodzinie na 3 ślubach to widziałam, bardzo mi sie to podoba i też bardzo chciałavym być prowadzona do ołtarza przez tatę. Bardzo ładny zwyczaj. W sumie to nie wyobrażam sobie inaczej. My robimy tak że błogosławieństwo w domu, do kościoła jedziemy osobno, ja z drużbami, narzeczony z druhnami. Spotykamy sie przy ołtarzu;) Iwonka 1989 jeśli tylko chcesz tak zrobić to chyba nic nie stoi na przeszkodzie i nie ważne czy to nowa moda z ameryki czy staropolska tradycja;) Ja bez dwóch zdań tak bede mieć;)

A my razem zdecydowalismy sie na malzenstwo to i razem podreptamy do oltarza:) Ogolnie to ja bardzo chce by moj przyszly maz dopiero mnie zobaczyl przed kosciolem w dniu slubu...

Gość Iwonka1989
Demorela a jak z błogosławieństwem skoro ma Cie zobaczyć dopiero przed kościołem? ana sta zja to będzieci mieli 2 auta do ślubu?Ja do mojego kościoła to na piechotkę mogę:) a narzeczony i tak musi przyjechać po mnie do domu rodzinnego.Mieszkamy razem więc przed ślubem rozstaniemy się dopiero w dniu ślubu rano,ja pojadę do siebie,ogarnę fryzjera i kosmetyczkę ubiorę się w domu i on przyjedzie na błogosławieństwo i ślub.A rozstaniemy się dopiero rano bo nie pozwolił mi zabrać dziecka na noc,mówi że nie wytrzyma bez niej tak długo:P Ale myślę że to kwestia dogadania,może jeszcze wyjdzie także on zostanie z dzieckiem na noc a ja pojadę na wieczór panieński:)

Gość hajajaj
hej ja tez sie hajtam w sierpniu dziewczyny:)

Gość hajajaj
mamy juz sale,DJ wodzireja,fotografa,kamerzyste.Jeszcze tylko suknia,garnitur i pojazd do slubu. Obraczki tez juz kupione ale czekamy na przesylke:)

Gość hajajaj
mamy juz sale,DJ wodzireja,fotografa,kamerzyste.Jeszcze tylko suknia,garnitur i pojazd do slubu. Obraczki tez juz kupione ale czekamy na przesylke:) bierzemy tylko cywilny(nie wierzymy w Boga)

Gość _Rainbow_
Mi się w sumie też podoba ten zwyczaj kiedy tata prowadzi pannę młodą do ołtarza, ale faktycznie pan młody mógłby się czuć dziwnie ;) w każdym razie uważam że ślub jest jeden raz w życiu i każdy ma prawo zrobić jak uważa :) czy się to innym podoba czy nie ;)

Gość _Rainbow_
Iwonka 1989 cieszę się że udało Ci się znaleźć krawcową :)

Iwonka1989 Nie robimy blogoslawienstwa-narzeczonego rodzice nie zyja...a jak chrzestni beda chcieli udzielic,to moga to zrobic przed msza slubna w nawie ... to jest wola narzeczonego i ja to szanuje.

Gość Iwonka1989
ja się w sumie zastanawiam jak będzie u nas z błogosławieństwem bo rodzice narzeczonego są po rozwodzie i nawet nie wiadomo czy ojciec przyjdzie,bo na żadnym ślubie nie był.Ani jego brata ani obydwu sióstr.I raczej nie ze względów finansowych tylko dlatego że nikt z rodziny z nim nie rozmawia i pewnie źle by się czuł.Ale na nasz ślub zapraszamy też babcię narzeczonego i chrzestnych,a oboje są ze strony ojca więc myślę że jeśli oni przyjdą to i ojciec się pojawi.W ogóle z gośćmi mamy problem,bo chcieliśmy zaprosić tylko jedną siostrę teściowej ale teściowa powiedziała,że albo zapraszamy wszystkich tych z którymi ma najbliższy kontakt albo wcale.Bo ci nie przyjdą a tamci się obrażą.I dodatkowo będą mieli pretensje do niej

Gość ana sta zja
Iwonka1989 planujemy jechać dwoma ze względu że mieszkamy od siebie ponad 20km, Narzeczony przyjedzie z druhnami i bukietem do mnie potem błogosławieństwo, osobno pojedziemy do kościoła. Najpierw wejdą goście potem Narzeczony z druhnami a na końcu ja z tatą. a po ślubie już jednym samochodem bedziemy jechać;)) Dziewczyny ale sie ciesze! znalazłam super salon sukien ślubnych który uszyje każdą suknie jaką tylko zechcę, z ich kolekcji albo swój projekt lub ze zdjęcia i nie przekroczą ceny 950zł!!! do tego gratis welon i rękawiczki jeśli bede chciała. Szukajcie dziewczyny okazji bo jeśli chodzi o suknie ślubną to szkoda wydawać 3-4tyś zł na jeden dzień. a i obrączki już zamówiliśmy;)