Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Oxygen

OLEJ RYCYNOWY

Polecane posty

Gość pajak bez nogi
Olivko tak teraz jest z tym powietrzem trochę lepiej, ale te kilkanaście lat temu? To się dosyć tego wszystkiego nawdychałaś. Kraków tak ma, bo leży w kotlinie. I Rybnik jest też taki zapylony. Na pewno syfiate powietrze nie wiem jak teraz, ale 15-20 lat temu było w Czechowicach-przystanek. Nie wiem czy to jeszcze istnieje, ale była rafineria i zapałkownia. Był taki syf, że czułam jak mi płuca wyżyma. To samo uczucie miałam W Chorzowie. O! to: Bonus jest taki, że kiedy wyjadę nad morze zachwycam się zapachami z łąki, lasów i morskiego jodowanego powietrza i odczuwam je intensywnie w powonieniu przez pierwszych kilka dni usmiech.gif Mam dokładnie to samo. A jak wchodzę do lasu to całą sobą czuję zapach igliwia:) Uwielbiam:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Prawda o mleku UHT: http://www.bio slone.pl/ odzywianie/ podstawy-wiedzy/mleko/mleko-z-koncernow-mleczarskich - bez spacji w linku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kreskadomowa
Jaki ******* forum, miło, miło Widzę też "starych" użytkowników - pozdrawiam wszystkich. Mnie ścięło, katar potężny, winowajcą czynię wstępnie zatoki. Choć głowa nie boli, to odczucie jakby wsadzili na nią klosz. Jedynie wydzielina spływa, drażni gardło. Dziwne, bo mam energię, gdyby nie katar byłoby ok . Oczywiście zero gorączki na termometrze, bo mierzona pod pachą max 35,6 termometrem elektronicznym, pod językiem o stopień więcej. To już nie jest normalne! bo świadczy o osłabieniu Tak myślę czy sprawcą kataru jako oczyszczania nie jest picie na czczo soku z cytryny z oliwą z oliwek? Zniknęły praktycznie klucia pod prawym bokiem i ucisk. No i ziółka - glistnik i inne. Kupiłam aloes i będę zakrapiać do nosa wedle wskazówek Słoneckiego. a tak w ogóle, to pisałam o wyczerpaniu nadnerczy i jak się dokształcę, to chyba kupię pregnenolon. na razie staram się wysypiać (idę przed 22 do łóżka), zmniejszać ilość kawy, radzić sobie ze stresorami ( choć jak dopadnie takie przeziębienie to też stresor). Obawiam się, że bez ogarnięcia tematu nadnerczy nie ma co łapać 100 srok za ogon. Już wiem ze stres szeroko rozumiany rozwalił mi organizm, jestem bardzo podatna na stresory, muszę uważać. Mogę wskazać bardzo dokładnie sytuacje, po których następowało pogorszenie zdrowia, nie byłam nawet świadoma powiązań. A apropos owoców - popadając w przeziębienia i inne katary mam nieprzeparta chęć na mandarynki i pomarańcze - jedynie te cytrusy. jem ile wlezie i nie żałuję :)staram się słuchać organizmu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olivka niebieska
pajak bez nogi - niestety te mleko z mlekomatów jest kiepskiej jakości jednak... szkoda - dr Kempista poleca mleko nie wirowane ponieważ wirowane ma zmienioną strukturę a przez to właśnie wirowanie odciągają śmietanę z mleka - widać to z mlekomatów jest wirowane bo śmietany nie zwiera - a niby pisze, że to jest mleko prosto od krowy :I - również pamiętam jak ileś lat temu w Czechowicach - Dziedzicach na przystanku w pociągu był zapach siarki, że łoj... - od kiedy pozamykali 7 kopalń i huty to już powietrze w Chorzowie jest takie jak na wczasach w Ciechocinku :P >o< papaja303 - ciekawe co piszesz, że z kapsułek probiotyków wychodzi jogurt - w sumie i u Kempisty i w tych kapsułkach z probiotykami jest proszek - może spróbuj te bakcyle zrobić na butelkowym zwykłym pasteryzowanym mleku - Kempista mówi aby w ogóle nie wychodzą jogurty na UHT z kartonu tak przetworzonym, że ma półroczny termin ważności - tylko ciekawe co z tego wychodzi... jogurt, kefir czy zsiadłe mleko czy coś pomiędzy jakiś serek jak od niemowlaczka ? ;) - i czy taka kompozycja w ogóle cosik leczy...? - ten starter polecany przez Kempistę musi być przechowywany w lodówce by te bakterie nie padły - w sumie jak padną mi moj***akterie to spróbuję z tymi kapsułkami probiotycznymi - to przetestuję na tym moim nadwrażliwym organizmie jak działa i czy w ogóle działa :) - opisz też swoje wrażenia jak zrobisz na zwykłym mleku z butelki min. 3,2% tłuszczu - na chudszym bakterie się nie namnażają - bo nie mają co jeść ? ;) >o< ... od robali - grzybek tybetański stosowałam lipiec/sierpień 2014 - ale niestety źle się po nim czułam - w sumie nie wiem czemu bo jak sprawdzałam skład bakcyli to są niektóre takie jak w tych starterach od dr Kempisty - hmm... tak teraz myślę czy to może nie przez to, że ja mam bardzo silną alergię na grzyby? - już sam zapach mnie przenosi w inny wymiar... - i to samo mam z rybami - w sensie z rybim zapachem bo tran norweski bez zapachowy piję codziennie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olivka niebieska
kreskadomowa - katar czyli wzmożone wydalanie śluzu po cytrusach głównie po pomarańczach i mandarynek świadczy o objawie wychłodzenia organizmu od wewnątrz - niestety też tak mam kiedy przesadzę z pomarańczami - cytrusy rosną w gorącym klimacie i tak pięknie Stwórca Stworzył te owocki aby właśnie ochładzały ludzki organizm :) - wychłodzony organizm nie daje rady z wyrzucaniem śluzu - stąd katary i zaflegmienie - mnie też ciągnie do pomarańczy i ograniczam je do jednego na dzień albo w ogóle do póki katar nie przejdzie - wg zielarki Stefanii K/orżawskiej - wychłodzone narządy pracują słabo szczególnie nerki - tzw. korzeń zdrowia - od ich stanu funkcjonowania zależy stan innych narządów - wg niej w tzw. gorącym organizmie nie wystąpi alergia :) - na rozgrzanie poleca rozgrzewające herbatki ziołowe - mnie do gustu przypadła majerankowa - i mieszanki wg jej receptury - Hetmańska i Mistrzowska i do tego są pyszne :) - w zimie teraz codziennie na śniadanie mam zestaw rozgrzewający - kasza jaglana / płatki owsiane / ryż brązowy - co kto lubi - plus jogurt L + - plus gotowane owoce suszone - obecnie głównie figi do których dodaje rozgrzewające przyprawy, które mogę jeść - imbir świeży lub suszony na ostro, goździki (dużo) - po takim rozgrzewającym śniadaniu mam w ciągu dnia ciepłe dłonie i stopy - co wcześniej nie było możliwe :) - jedynie nie wychładzały mnie soki z cytryny - z sokowirówki koniecznie z białą skórką - wg dr K/empisty - wg niej sam sok z cytryny bez białej skórki ma działanie jak kwas solny i uszkadza kosmki jelitowe i zaburza trawienie - wiele lat temu robiłam kurację z 200cytryn wg T/ombaka - doszłam do połowy kuracji i z powodu tego, że byłam zaproszona do KFC i połakomiłam się kurczaka w panierce - wg książki T/ombaka zakazane wszystko co pieczone przy tej kuracji - i rzeczywiście - dostałam takich bólów brzucha i ostrej biegunki, że musiałam przerwać kurację - do tego zniszczyłam sobie szkliwo na zębach... i dostałam nadwrażliwości zębów - teraz z perspektywy czasu widzę, że od tego momentu zaczęłam mieć problem z trawieniem pieczywa pszenicznego i nietolerancją glutenu - co w sumie się potwierdza bo uszkodzenie kosmków jelitowych nie trawiących gluten jest przyczyną celiakii - z tym, że w tej chorobie jest uwarunkowana genetycznie - o tym nie mówiłam dr K/empiście ale ona sama z siebie mi powiedziała - co mnie zszokowało, że przeciw T/ombakowi toczą się procesy za uszkodzenie kosmków jelitowych jego kuracja cytrynową - wg K/empisty sok cytrynowy z białą skórką z sokowirówki ma inne ph niż bez tej skórki - w sumie jak piłam ten sok z cytryny z białą skórką z sokowirówki to smak jest o wiele mniej kwaśny niż smak samego soku z cytryny bez tej białej skórki - no i ominęła mnie nadwrażliwość zębów czyli nie uszkadza szkliwa :) - a szklankę tego soku wg K/empisty piłam od rozpoczęcia kuracji od października 2013 do połowy lutego 2014 - codziennie na czczo przed śniadaniem - wg niej sok z cytryny z białą skórką jest super uszczelniaczem komórek co jest konieczne w leczeniu alergii - rzeczywiście po 2 tygodniach przyjmowania tego soku z białą skórką mogłam zjeść kawałek jabłka co wcześnie nie było w ogóle możliwe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wrócę na chwilkę do mleka z probiotykiem...zrobiłam na uht, wyszło bardzo smaczne i zsiadłe jak trzeba. Myślę, że dobre bakterie musiały się namnożyć, a o to mi chodziło. Nikogo nie namawiam na ten rodzaj mleka, ale piszę, że można i z takiego. Po co to robię? Kupiłam droższy probiotyk i chciałabym nim częstować się dłużej i częstować rodzinę. Kasa, jak zwykle:-).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gienek patogenek
proszę pani papajowej o podanie nazwy probiotyku 🌼 dziękuję :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kreskadomowa
Dzięki Olivko za info TYlko czemu gdy jestem chora mam chęć jedynie na cytrusy?szuflowałabym łopatą.. Imbir piję do herbat itp,. Kasza też pójdzie możne jutro ale co tego jak nie mam w ogóle smaku, nie czuję zapachu a głodna jestem?:)))) Po soku z cytryny nie mam w ogóle sensacji a wręcz odwrotnie - ulga ze strony nerek i wątroby no ale ja pije sok z jednej cytryny. Muszę w końcu kupić sokowirówkę bo nie chce mi sie czasami miksować skórek białych z cytryny jak kiedyś pisałam co z nich robię. No ale Ty robiłaś kurację 200 cytryn to inna sprawa. Ale masz rację, nie warto ryzykować Szczególnie, że naprawdę działanie soku z cytryn odczuwam jako dobroczynne. Przyuważyłam sokowirówkę chyba Clatonika?z wolnymi obrotami to ja kupię. Zęby po soku myję albo płuczę sodą- nie ma w ogóle nadwrażliwości ( tylko koniecznie rozpuszczoną w wodzie a nie jako proszek!) Zobaczcie proszę tę stronę, ja chyba jutro zrobię z glistnikiem. Mnie zaciekawiły przepisy i ich działanie. http://www.igya.pl/terapie-naturalne/696-zywienie-enzymatyczne-regeneracja-narzadow-enzymami-bolotowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kreskadomowa
O sory, zrobię jak zamówię krzem czarny ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kreskadomowa dziękuję za ciekawy link. glistnik rośnie u mnie w zagrodzie, teraz jest zielony, dzieki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gienek patogenek
dziękuję pięknie pani papajowej🌼 żonie Popeye The Sailor Man'a ;-) www.youtube.com/watch?v=h0LqfnA8FI8

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pajak bez nogi
Papaja i znowu mnie nie zrozumiałaś. Jak chcesz zaoszczędzić to po co w ogóle kupujesz probiotyki? Kupujesz dobre mleko (nie uht) i dobry skwaśniały produkt. Np mleko kwaśne z Krasnystawia, czy choćby kefir Tola (oba mają na 100% probiotyki) w biedrze w butelce i lecisz z koksem. Jesteś do przodu ze 20 zł, bo tyle kosztuje lepszy priobiotyk. A jak jest faktycznie fajne mleko, to ci skiśnie bez dopingu. Jak chcesz na uhatym , to wiadomo, że te bakterie sobie musisz sama tam wsadzić. 🌻 Olivko dokładnie, niby mleko w mlekomacie naturalne, a jednak oszukane. Nawet jak teraz w sercu regionu jest lepiej to to co się od urodzenia nawdychałaś to twoje. 🌻 Odniosę się do tego Tombaka i 200 cytryn. Napiszę to co kiedyś tu już pisałam. dr.J.Górnicka pisze, że wit. C wchłania się dopiero w końcowym odcinku jelita. Ale musi być wchłonięta prawidłowo i do tego jest potrzebna wit C2 inaczej P. Gdy tej witaminy jest mało, to wtedy wit.C przyswaja się nieprawidłowo, a to może spowodować owrzodzenie jelita, a nawet i raka. Dlatego, ważne jest, aby wraz z cytryną zjadać tą białą skórkę, która posiada witaminę C2, co też czyni Olivka na wyraźne polecenie dr.J.Kempisty.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pajak bez nogi
Widocznie osoby stosujące kurację Tombaka, mieli za mało tej witaminy C2 i stało się z kosmkami jak się stało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mleko uht nie zawiera mleka w proszku!!!!!!!!!!!!! Proces sterylizacji polega na ogrzaniu surowego mleka do bardzo wysokiej temperatury, która waha się w granicach 135°C-150°C, a następnie jego błyskawicznym schłodzeniu do temperatury około 20°C. W ten sposób otrzymuje się mleko UHT (ang. Ultra High Temperature), będące produktem o kilkumiesięcznym okresie przydatności do spożycia. Mleko to, aż do momentu otwarcia, może być przechowywane w warunkach pokojowych, ponieważ wysoka temperatura, działaniu której mleko UHT zostaje poddane w trakcie produkcji, niszczy wszystkie drobnoustroje odpowiedzialne za psucie się żywności. Jednak po otwarciu mleko UHT łatwotraci swoją sterylność, dlatego należy umieścić je w lodówce i spożyć w ciągu 48 h. Warto pamiętać, że obróbka termiczna z wykorzystaniem ponad stustopniowej temperatury nie wpływa znacząco na jakość i wartość odżywczą mleka. Proporcje składników w mleku UHT i tym „prosto od krowy” praktycznie się nie różnią, z wyjątkiem nieco niższej zawartości witaminy z grupy B, witaminy C i kwasu foliowego w mleku „z kartonika”[pasteryzowane w odpowiedniej temperaturze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na mleku z kartonu można zrobić wartościowy jogurt,czy tez kefir nie prawdą jest,ze nie posiada żadnych wartości odżywczych.Zawiera enzymy,kwas mlekowy,pożyteczne bakterie,które wytwarzają witaminy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pajak bez nogi
Kresko z tymi pomarańczami jest dokładnie taka sama zasada jak ze słodkim przed @. Przed @ organizm się zakwasza, bo się demineralizuje próbując odtruwać. Im więcej masz toksyn do pozbycia się tym obfitszy okres, bardziej bolesny, większe psm i takie tam. Może dlatego też się żarcie psuje i ciasta nie wychodzą he he. Wróćmy do tematu. Jak się jest przykwaszonym to się chce słodkiego, ale jednocześnie brakuje nam minerałów i co nam się chce? Czekolady! Słodkie, a jednocześnie kakao ma właściwości odkwaszające, ponieważ zawiera dużo magnezu. Zauważ, że nie chce się cukierków, ciasteczek, ale właśnie czekolady. Co to ma do pomarańcz w czasie choróbska? Ano to, że patogeny też pewnie potrzebują jakiegoś pożywienia, tak jak robale i inne. Ale organizm chce witC, stąd apetyt na kwaśne. A kwaśne ze słodkim to co? Pomarańcze i mandarynki. Taki mój wniosek. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pajak bez nogi
Alexa ja widziałam mleko w proszku w składzie w większości kartonów. Ty się leczysz suplementami, ja się wyleczyłam jedzeniem. Więc siłą rzeczy musiałam oglądać etykiety. Taaak? Uhate posiada probiotyki? To ukwaś go naturalnym domowym sposobem, bez dodawania czegokolwiek, powodzenia życzę. Nikt tutaj nie pisze, że uht jest bez wartości pod względem odżywczym, tylko probiotycznym. Piszesz, że nie różni się znacząco od tego prosto od krowy. Oczywiście, że się różni, choćby w zawartości tłuszczu. W smaku i oczywiście w zawartości probiotyków. Nie ma ich. Jak coś ma w składzie mleko w proszku to się nawet do du/py nie nadaje. Ups zwłaszcza do du/py.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
z mleka świeżego od krowy robimy mleko zsiadłe to każdy wie,ale jeżeli chcemy zrobić jogurt,takie mleko od krowy należy zagotować i ostudzić,a po to by zabić bakterie które będą niewskazane przy uzyskaniu odpowiednich szczepów bakteri. Wszystkie kapsułki z probiotykami są właściwie probiotykami kefirowymi i wówczas mamy pewność ,że namnożyły nam się bakterie które użyliśmy znaczy te z kapsułki a różnica miedzy połknięciem kapsułki jest taka,ze w kapsułce mamy np.3 miliardy pożytecznych bakterii,a w szklance takiego jogurtu mamy dużo dużo więcej ponadto wartość odżywcza znajdująca się w 100 g kefiru naturalnego to: 51 kcal, 3,4 g białka, 2,0 g tłuszczu (w tym 1,19 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 0,63 g kwasów jednonienasyconych, 0,06 g kwasów wielonienasyconych), 4,7 g węglowodanów, 103 mg wapnia, 122 mg potasu, 38 mg sodu, 10 mg magnezu, 0,1 mg żelaza zawiera enzymy i kwas mlekowy, które działają oczyszczająco x a tego kapsułka nie zawiera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a kto pisze że zawiera probiotyki? probiotyki wsypujesz do ostudzonego mleka do 40 C Chyba widziałaś jogurty z dodatkiem mleka w proszku, ja również czytałam etykietki ze względu na alergię i jak żyje nie spotkałam mleka w kartonie z proszkowym mlekiem :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pajak bez nogi
alexsaa dziś a kto pisze że zawiera probiotyki? probiotyki wsypujesz do ostudzonego mleka do 40 C xx To po złamany ch.. się wcinasz, jak wyszło, że nie zrozumiałaś o co chodzi w temacie? Temat nie dotyczy zawartości substancji odżywczych w mleku uht, tylko właśnie probiotyków i braku sensu robienia kwaśnego z uht, ponieważ trzeba je samemu dodać. Więc równie dobrze można te probiotyki przyjąć w kapsułce. O tym piszemy z Olivką. Żeby nie było, bo się ktoś doczepi. Bakterie dr.Kempisty to całkiem inna bajka, to nie są zwykłe probiotyki z apteki. Do kwaśnego interesuje mnie tylko i wyłącznie zdolność do samoistnego skwaszenia :P Od zawsze się robiło w domu kwaśne mleko i sensacja, bo można samemu zrobić. Nie, nie tylko jogurty mają mleko w proszku, ale mleko w kartonie również może je mieć, zależy od producenta. Takie farmerskie np, przynoszone ze szkoły przez moje dzieci w ramach akcji pij mleko. Ono ma mleko w proszku. Jak się leczyłam z candidy to wszystkie uht miało mleko w proszku w składzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
UHT mleko nie ma ZADNYCH bakterii, kompletnie zadnych. Ani dobrych ani zlych. Problem z UHT mlekiem jest jego smak. Smakuje jak gotowane mleko. Zeby uniknac tego smaku dodaje sie proszek przy schladzaniu tego mleka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mój szwagier pracuje w mleczarni i mówi,że do mleka UHT nie dodaje się absolutnie nic,jest to mleko w czystej postaci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
gosc, moze szwagier pracuje w mleczeni gdzie nie ma UHT maszyn. Nie wiem jak w Polsce, ale w Anglii niewiele mleczarni ma UHT maszyny. Ja pracuje przy UHT maszynie wiec wiem co sie dodaje. Do tych nowszych maszyn dodaje sie mniej proszku smakowego, ale w dalszym ciagu dodaje sie. Wysylamy UHT mleko nawet do Skandyawii. Oni wcale nie maja UHT maszyn.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
UHT mleko jest tez homogenizowane. Gdyby nie bylo homogenizowane toby plywaly w nim drobniutkie oczka tluszczu. Po tych procesach ktore przechodzi mleko zostaje w zasadzie w nim tylko tluszcz i kazeina. Zeby UHT mleko mialo skladniki normalnego mleka WSZYSTKO dodaje sie po schlodzeniu. I tak np. wapno co jest w tym UHT mleku nie ma nic wspolnego z wapnem z krowiego mleka. Zebyscie wiedzieli co sie dodaje do niskotluszczowej smietany i smietanki tobyscie nigdy tego nie zjedli. Wy co tak bardzo zajeci jestescie swoim zdrowiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
cytuje "na mleku z kartonu można zrobić wartościowy jogurt,czy tez kefir nie prawdą jest,ze nie posiada żadnych wartości odżywczych. Zawiera enzymy,kwas mlekowy,pożyteczne bakterie,które wytwarzają witaminy" Jak macie takie glupoty/p*****ly pisac to lepiej WCALE nie piszcie. Autorka powyzszego cytatu powinna wziasc sobie zimny kompres na glowe, bardzo zimny kompres.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×