Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnSlo

Polacy w Slowenii

Polecane posty

Gość Armida
Hej, chodzę i chodzę na te spacery wzdłuż Savinji i czekam, aż zaczepi mnie ktoś z NASZYCH:-) A tak poza tym to (po przeprowadzce do Celja) zaczynam inaczj postrzegać Słoweńców- w dwa tygodnie poznałam całe mnóstwo ludzi, na spacerach jestem notorycznie zaczepiana ( z powodu rudej zawartości wózka), dzieci z podwórka przeuroczo zajmują się moim dzieckiem mimo że niektóre są od niego starsze trzy razy, sąsiedzi- gaduły przesiadują przed blokiem na ławce i plotkują... Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona!

Gość szczęście9
Witajcie, czy ktoś wybiera się do PL 28 września? Bardzo mi zależy na szybkiej odpowiedzi. :) Pozdrawiam z LJ!

Jaz grem v petek, 30.09. Ampak grem proti Zieloni Gori. Grem pa Dunaj, Brno, Praga. e e kaj, lahko tudi po tej poti: http://maps.google.si/maps?saddr=Ljubljana&daddr=48.79883,16.63278+to:49.7874,18.10852+to:50.72853,17.51127+to:zielona+gora&hl=sl&sll=50.275299,18.621826&sspn=1.344604,4.22699&geocode=FWKwvgId7VfdACnRhpiW9TFlRzEg7D-CHPgABA%3BFW6c6AIdzMv9ACm9HsZ_zzJtRzEQWzhmD68AEw%3BFQiy9wIdaFAUASm3TopJW-YTRzEB5GJnD68AEw%3BFVIOBgMdZjMLASk1qNqpWzUQRzF6Yrc-SRFoaQ%3BFYV5GAMdCpvsACnJJHRc2RMGRzE9NlimQ5JFDQ&vpsrc=0&mra=dvme&mrsp=2&sz=9&via=1,2,3&t=h&z=9

Gość szczescie9
Tomo, a nismo slucajno sli skupaj za Velikonoc? v glavnem mikavno, samo zanima me ob kateri uri startas in kje bi me hotel pustiti na Pl, jaz moram v smer Katowice. Lp. :)

Slucajno sem to jaz. :) Hm, sem malo racunal.., ce bi te pripeljal direktno domov, bi to zame pomenilo dodatnih 150km, kar bi prislo okoli 12eur. Ce bi bila med potjo, tega ne bi racunal. Verjetno bi pa startal enkrat zgodaj zjutraj, se ne vem tocno.

Witam Wszystkich Serdecznie:) Bardzo proszę o jakiekolwiek rady.Gdzie i jak najowocniej szukać pracy w Ljubljanie i okolicach. Chciałabym bardzo się jak najszybciej tam przeprowadzić i zamieszkać. Może macie jakieś doświadczenia w szukaniu pracy z własnego doświadczenia. Będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc. Pozdrawiam,

Gość szczescie9
Tomo, ce bi me peljal v smer K_ce bi bilo odlicno, ce pa ne napisi mi kje bi me pustil s potoma v smer Z.Gora, da si pogledam prevoz. Ob kateri uri tocno nameravas startat? Lp.

Verjetno bi startal ze okoli 5-6. Drugace pa ni problema, lahko zapeljem pred dom, kakor sem napisal. ..naprej preko maila.

Zgłoszenia do korespondencyjnych wyborów w poniedziałek 26.09!!! Więcej info. na głównej stronie Ambasady!

Gość slo
Czy był ktoś może ostatnio na przedstawieniu w Lj "Pesem o materi in domovini" i może się podzielić wrażeniami?

Przedstawienie ciekawe, glosne, mocne i wymagajace, momentami dowcipne. Bylo na kogo popatrzec- kobitki zagraly wspaniale, a do tego jeden pan w szpilach i kiecach- cudo. Naprawde bylo warto przyjsc i powdychac wroclawskie powietrze i polska sztuke przez naprawde duze S!

Gość slo
To dobrze, że przedstawienie się udało. Zainteresowanie ze strony słoweńców było? Przyznam szczerze, że fragment przedstawienia zamieszczony w ofercie nie był zbyt zachęcający - występ dużo odbiegający od klasycznego teatru no i faktycznie głośny... Zaporową jak dla mnie okazała się godzina przedstawienia, z Mariboru przyjechcać to zbyt późno, a jeszcze wrócić potem...

To prawda, godzina była niewygodna. Jeszcze po przedstwieniu był czas na rozmowe z rezyserem i aktorami. Ci drudzy stwierdzili, ze nie beda brac udziału w zadnej dyskusji... A w rozmowie uczestniczyła dodatkowo Pani profesor Gender Studies z Uniwerku. I niestety było widac, ze to wykaładowca... no wiec trwało to i trwało... Ale warto było dla samego przedstawienia- otwiera nowe klapeczki w głowach :)) WIECEJ TAKICH WYDARZEN!!!

Gość malencja
Witam, Nidawno przeprowadzilam sie do Mariboru (po dlugich namowach faceta) i szczerze mowiac czuje sie tu troche samotna jako ze nie znam slowenskiego. Czy sa jacys Polacy w Mariborze chetni na kawe/piwo? Milo byloby sie poznac z jakimis rodakami w tym rejonie. Pozdrawiam.

Gość slo
Ja jestem z okolic Mariboru, możemy zrobić jakies piwo razem, bądź kawę.

Gość malencja
super :) napisz cos wiecej - kiedy by ci pasowalo itp. moj mail bluesy@gazeta.pl

Gość MaRok
LUDZIE! LUDZISKA! dobre wieści: otóż już w najbliższy czwartek mamy okazję zatańczyć dzikiego oberka w rytmach granych przez KAPELĘ ZE WSI WARSZAWA!!!!! Mam nadzieję, że spotkamy się w licznym gronie! Czwartek 3 listopada; Kino Siska, godz.20:30 - Kapela ze wsi Warszawa + Brina. Więcej informacji: http://www.kinosiska.si/sl/dogodki/glasba/2011-11-03/brina_warsaw_village_band/395/ serdecznie pozdrawiam! Marysia

Gość grozny stefanm
spadaj cioto z tymi wrozbami tarota, zasmiecasz wszystkie tematy tylko! zaraz wyciagne czosnek i cie przegonie!!! precz czarci pomiocie!

Witam was wszystkich serdecznie:) Odnajdujac to forum postanowilam sie takze dolaczyc do spolecznosci polskiej w Slowenii;) Mam nadzieje ze to forum jeszcze dziala tak prawie dobrze jak z poczatku! Fajnie,ze jest nas tu troche po to aby sie wspierac!! Ja mieszkam w Slowenii juz od miesiaca,ale niestety nie mam tu jeszcze pracy,jesli chodzi o jezyk slowenski to sama sie ucze troche ,wiec nie jest jeszcze za dobrze. Porozumiewam sie tu w j.angielskim. Moj chlopak jest slowencem i mieszkamy w Lublanie. jak narazie nie jestem tu jeszcze zameldowana,ale bylam sie juz popytac co i jak trzeba zalatwic, no i dowiedzialam sie mniej wiecej co i jak,ale bardzo bym sie ucieszyla jakby ktos sie odezwal w mej sprawie,bo mam w glowie troche niejasnosci!;)

Cześć Daria Nie wiem za bardzo co w sprawie zameldowania się, ale bardzo intensywnie myśle o przeprowadzce do Ljubljany i podjęciu tam pracy. Również mam chłopaka słowenca, tylko u mie to trochę bardziej skomplikowane. Bardzo chciałabym z Toba porozmawiać i zapytać o kilka spraw, ale może nie na forum.Jeśli miałabyś ochotę, to bardzo proszę napisz, może porozmawiamy na gg, czy skypie. Pozdrawiam:)

czesc magdalenam, fajnie ze sie odezwalas, jasne mozemy pogadac na gg, podaj mi swoj numer to sie odezwe,pozdrawiam;)

Gość MaRok
Ha! ha! ha! dobre! Tyle tu par polsko-słoweńskich, temu panu z piosenki proponuję naszą polską Shazzę :-)

witam Wszystkich! Tak jak i moje Poprzedniczki, również i ja wylądowałam tu z powodu chłopaka, Słoweńca. Jestem od kilku dni, powoli zaczynam uwijać tu sobie miłe gniazdko:). Chętnie nawiążę jakieś kontakty z Rodakami. Mieszkam w Lublanie, póki co mam dużo czasu. Jak ktoś się nudzi i tęskni za polskim językiem, chętnie umówię się na pogaduszki! Daria, Magdalena jesteście chętne??

Oj, ja z wielką przyjemnością,ale mieszkam jeszcze w Polsce i niestety narazie sie raczej na przeprowadzkę nie zanosi.Witaj serdecznie. Powodzenia z urządzaniem się:)

do herman pierwsza! Oj ja z wielka przyjemnoscia, nawet nie wiesz jak sie ciesze,ze w koncu bede mogla sie tu spotkac z jakas polka. Ja tez siedze i sie tu nudze wiec czekam na sygnal od Ciebie co do spotkania!! Pozdrawiam! A Ty Madzia nie martw sie mam nadzieje ze niebawem do nas dolaczysz!!